#hetverhaalvanRachied

Van overleven naar leven

Rachied heeft een verleden waarbij hij veel is gepest om wie hij was. Daarnaast was er een vervelende thuissituatie. Deze jaren omschrijft hijzelf als loodzwaar. Nare omstandigheden zorgden voor diverse psychische klachten, zoals een angststoornis en depressies. Toen hij hier dagelijks tegenaan liep besloot hij hulp te zoeken. Dat heeft hem onwijs goed gegaan, inmiddels motiveert en inspireert Rachied zelfs anderen om hun dromen na te jagen!

Rachied (23)

Veel verschillende, nare ervaringen heb ik opgedaan in mijn jeugd, pubertijd en als jongvolwassene. Dat wens ik niemand toe, maar hierdoor heb ik wel geleerd om te overleven en later vooral ook om te leven. Een greep uit mijn diagnoses: een persoonlijkheidsstoornis, een zware angststoornis, een dissociatie stoornis en verschillende burn-outs en depressies. 

Pesten & mishandeling

Op jonge leeftijd kwam ik al voor veel lastige uitdagingen te staan. Als ik kijk naar de eerste 10 jaar van mijn leven, dan bestond het voornamelijk uit pesten op de basisschool. Ik had als enige een buitenlands uiterlijk en daardoor was ik een makkelijk mikpunt. Ik ben de gehele basisschoolperiode zwaar gepest en fysiek mishandeld door mijn klasgenootjes. Dit ging zo ver dat het heeft geleid tot meerdere zelfmoordpogingen.

In de onderbouw van de middelbare school veranderde er niets, wederom werd ik gepest en fysiek mishandeld door klasgenoten. Pas in het derde jaar hield dit eindelijk op.

Ook mijn thuissituatie was verre van ideaal en speelde zich tegelijk af met de dramatische situatie op school. Eén van mijn ouders is alcoholist, wat zorgde voor een omgeving die alles behalve veilig en prettig was. Als ik thuis kwam, bijvoorbeeld na een ellendige dag op school, wist ik nooit in wat ik aan zou treffen. Zou het gezellig zijn? Zou ik alleen zijn? Of zou er weer ruzie met mij gemaakt worden? De laatste was helaas vaak de realiteit.

Dit is zo ver gegaan dat ik op mijn 21e het huis uit ben gevlucht, nadat een ruzie ontzettend uit de hand gelopen was. Iedere avond en nacht was ik van huis en sliep ik op een bankje in het park of in mijn auto. Met het ontbijt en avondeten was ik thuis, zo hadden mijn ouders geen idee dat ik weg was.

Praten, praten en nog meer praten

De samenloop van alle nare omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat ik niet meer normaal kon functioneren in het dagelijks leven. In de zomer van 2019 besloot ik, op advies van een vriend, hulp te zoeken bij een psycholoog. Iets wat ik veel eerder had moeten doen. In dezelfde periode vond ik ook mijn eerste appartement, na vijf maanden op straat te hebben geslapen. Vanaf toen zat er een stijgende lijn in. Met behulp van intensieve therapie hebben mijn psycholoog en ik goed in kaart kunnen brengen wat er eigenlijk allemaal speelde en wat voor invloed dit op mij heeft en had. Na 12 sessies hadden we eindelijk een compleet beeld. Hiermee ben ik doorverwezen naar een psychotherapeut voor nog intensievere therapie. Met behulp van gespreks- en gedragstherapie, maar ook met EMDR heb ik het voor elkaar gekregen om mijn dramatische jeugd een plekje te geven.

Het omgaan met mijn stoornissen bleef alleen een probleem, daarom ben ik gestart met het gebruik van antidepressiva in een lage dosering, dan werkt het angstremmend. Eén van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt! Op internet vind je veel horrorverhalen over deze medicijnen, maar voor mij zijn deze gelukkig niet uitgekomen. Overigens is het gebruik van medicatie altijd onder professionele begeleiding.

Een leven met stoornissen & trauma’s

Inmiddels ben ik klaar met mijn behandeling die in totaal 1,5 jaar heeft geduurd, terwijl de prognose 5 jaar was. Toch vecht ik nog iedere dag met en tegen de vroegere versie van mezelf: de depressieve en suïcidale ik. Maar dankzij de therapie en de medicatie die ik nog wel gebruik ben ik deze strijd aan het winnen. Iedere dag ga ik weer nieuwe uitdagingen aan en word ik steeds gelukkiger.

Sinds een aantal maanden heb ik ook een Instagram account en een website, waar ik mijn verhaal deel en tips geef aan mensen die nu door een lastige periode gaan of hun dromen proberen na te jagen.

Ik maak veel taboe onderwerpen bespreekbaar, zoals bodyshaming bij mannen (ja het is er echt). Iets waar ik zelf veel last van heb gehad, ik was altijd heel dun en kreeg daar vaak commentaar op. Maar het gaat ook over pesten, mishandeling, lastige relaties met familieleden en het leven op straat. Ook wil ik mensen die op dit moment in de knoop zitten met hun identiteit en mensen die in de kast zitten (of er al uit zijn), maar nog veel problemen in hun dagelijkse leven ondervinden helpen.

Over al deze onderwerpen heb ik in de praktijk zelf ervaring opgedaan, ik schrijf en vlog er veel over. Zo ben ik fanatiek CrossFitter geworden, om te leren omgaan met bodyshaming en ben ik out and proud homoseksueel. Ik wil laten zien aan mensen dat het leven zwaar en naar kan zijn, maar ook heel mooi. Juist door mijn leven op deze manier te delen, hoop ik mensen te kunnen raken, inspireren en motiveren om zelf ook hun eigen dromen na te jagen en het leven te leiden waar ze van dromen.

Een leven naast stoornissen en trauma’s

Ondanks alle stoornissen waarmee ik ben gediagnostiseerd en alle trauma’s die ik heb opgelopen, heb ik nu een heel leuk leven en kan ik mijzelf gelukkig noemen. In september 2020 doe ik voor het eerst mee aan een CrossFit wedstrijd. Ik ben fotograaf in mijn vrije tijd, ik maak foto’s van alles en iedereen die ik tegenkom op mijn pad en ik reis veel door het land en Europa, vaak samen met vrienden of mijn vriend.

Dit alles probeer ik te balanceren met een strak dieet om voldoende energie te hebben, maar ook om optimaal te kunnen presteren tijdens het sporten. Dit is soms nog een uitdaging, aangezien ik veganist ben. Ik eet dus helemaal geen dierlijke producten (geen eieren, geen vlees, geen melk, geen wit brood enzovoorts).

Daarnaast volg ik ook een redelijk strak slaapschema om te voorkomen dat ik uitgeput raak, want als dat het geval is kan het zijn dat ik weer erg slecht in mijn vel kom te zitten. Wanneer dat even aanhoudt, kan ik ook makkelijk terugvallen in een depressie en uiteindelijk zelfs een burn-out. Het is dus belangrijk dat ik goed op mezelf blijf letten.

Het komt goed!

Als je nu in een moeilijke periode zit, er geen licht aan het einde van de tunnel lijkt te zijn wil ik je op het hart drukken dat het echt goed komt. Je zal dit dan waarschijnlijk lezen en denken: “praat maar lekker, het komt echt niet goed”, zo heb ik ook lang tegen het leven aangekeken. Toch is bij mij het tegendeel gebleken. Geef het tijd en je zal ervoor moeten werken, maar met de juiste hulp en motivatie kan je dit zeker aan. Ik geloof in je, de wereld ligt aan je voeten en je bent gelukkig niet alleen!

Met behulp van zijn website Dreaming Beyond Infinity wil Rachied anderen inspireren en motiveren om hun dromen waar te maken. Check deze prachtige blog!

Wil jij net als Rachied ook (anoniem) jouw verhaal delen? Dat zou fantastisch zijn! Lees meer over #deeljouwverhaal