#hetverhaalvanRaymond

Kan ik mijn denken nog wel vertrouwen?

Een aantal jaren geleden kreeg Raymond een flinke burn-out die gepaard ging met een psychose, in zijn geval een manie. Hij werd drukker in zijn doen, maar vooral ook in het hoofd. Raymond merkte zelf op dat er een tweedeling was in zijn mind: een stem die er bijzondere ideeën op na hield en een andere die dat in twijfel trok. In onderstaande video deelt hij openhartig zijn verhaal.

Raymond (57)

Toen de tweedeling zich begon voor te doen realiseerde ik me dat ik twee dingen kon doen: meegaan in de manie of hulp zoeken. De psychose was indrukwekkend en bracht nieuwe inzichten. Aan de andere kant vroeg ik mezelf af: kan ik mijn eigen denken nog wel vertrouwen? Dat wist ik op dat moment niet meer zeker.

Na een doorverwijzing via de huisarts werd ik binnen de GGZ gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Dat was wel even confronterend. Gelukkig bleef ik daar niet in hangen, want de gevoeligheid accepteren is de eerste stap naar herstel.

De drive die ik vroeger had om mezelf tot het uiterste te pushen heb ik nu ingezet om beter te worden. Zo werd het een positieve kracht. Inmiddels ben ik me bewust van signalen dat ik drukker word en kan ik indien nodig bijsturen. Meer tijd voor mezelf, meditatie, medicatie en een sociaal vangnet zorgen ook voor vertrouwen.

Het mooiste inzicht wat dit me heeft gebracht: niet meer alleen uitgaan van ratio, maar ook het gevoel erbij betrekken en die twee met elkaar verbinden. Al met al kan ik zeggen dat ik ben veranderd, maar absoluut in positieve zin.

Graag wil ik bovenstaand interview aanvullen met het volgende: Normaliter doe je wat je denkt. De echte shift is het loskomen van die stemmen in je hoofd (dat is je ego) en daar van een afstand naar gaan kijken. Boven het denken is er dus een soort hoger “Zijn”.  Je bewustzijn. In dit filmpje wordt dat helder uitgelegd aan de hand van een prachtige metafoor over twee vogels.

Door verdere training ben ik inmiddels minder gevoelig voor triggers. Mijn bipolaire labelling is zelfs door de GGzE ingetrokken. Dit neemt niet weg dat ik nog steeds alert moet blijven op de te grote prikkels en aandacht blijf schenken aan het voelen en verwerken daarvan. Positief is daarbij: er is dus wat aan te doen. Een label hoeft niet blijvend te zijn!

Wil jij net als Raymond jouw verhaal delen? Dat zou fantastisch zijn! Dit mag uiteraard ook volledig anoniem. Lees meer over #deeljouwverhaal

Het interview en video zijn afgenomen/geproduceerd door GGzE.