#hetverhaalvanLouis

I am depressed. I am not alone.

Louis heeft sinds een paar jaar te maken met depressie. Hij kent hele sombere en donkere periodes, maar heeft daar gelukkig niet altijd last van. Energie krijgt Louis van de website die hij heeft opgericht: ikbendepressief.nl. De insteek is het bieden van een veilige plek met informatie, tips en handvatten voor mensen in een depressie. In dit verhaal lees je kort over zijn depressie en het doel van zijn website.

Louis (21)

Ik ben sinds 2019 bekend met een depressie. Niets aan, moeilijk en vervelend, maar ook leerzaam. Dit laatste zie ik echter pas nu het wat beter met me gaat. Wanneer ik me slecht voel zie ik niets leuks meer aan de wereld om me heen. Paniekaanvallen en gedachten aan de dood zijn me niet onbekend. Toch merk ik dat ik na elke terugval iets heb geleerd. Na een terugval leer ik weer iets meer over wat ik fijn vind en wat ik wel of niet moet doen. Ik weet van mezelf bijvoorbeeld dat ik mijn dag en nachtritme niet moet verstoren. Wanneer ik hier een beetje op let, samen met een aantal andere dingetjes, gaat het al snel beter.

Website

Ik had behoefte aan een plek waar je zonder voorwaarden wordt geaccepteerd zoals je bent. Een plek waar je je niet druk hoeft te maken om je werkgever, studie, uiterlijk, emoties of de mening van de mensen om je heen. In deze maatschappij moet alles efficiënter, sneller, beter en mooier. Aan de andere kant stijgen de cijfers van onder andere eenzaamheid, depressie en andere mentale problematiek steeds verder door. Dit kan zo niet langer. Daarom ben ik gestart met de website ikbendepressief.nl

Zodoende ben ik ook in contact gekomen met In Hetzelfde Schuitje. Ik merkte dat depressie een onderwerp was (en is) waar mensen niet zo makkelijk over praten. Toch komt het ongelooflijk veel voor, maar liefst 1 op de 5 krijgt er in zijn of haar leven mee te maken.

Gelukkig zijn er veel tips op het internet. Met mijn website wil ik zogenaamde denktips toevoegen aan dit arsenaal. Ik probeer me te focussen op de tips die je helpen om te gaan met emoties. Zoals wanneer je je eenzaam of angstig voelt. Hoe kun je je gedachten onder controle krijgen? Hoe kun je omgaan met je emoties? Wat kun je doen tijdens een terugval? Op de website worden adviezen uit de praktijk en wetenschappelijke artikelen samengebracht.

Ik doe van alles tegelijk, ik leer mezelf het programmeren van de website aan, begin samen met een vriend een podcast, ben begonnen met de depressie groep, een plek waar andere initiatieven zich aan kunnen sluiten.  

Ik merk dat ik het soms nog wel eens lastig vind om echt mijn emoties, gevoelens en gedachten uit te spreken. Dit is voor mij een leerpunt voor de toekomst, iets waar ik door middel van dit stukje mee oefen. Desondanks dat ik hier niet alles over mezelf vertel (sterker nog: ik vertel bijna niets..) is dit voor mij al een hele opgave. Kijk voor het hele verhaal maar eens op de site of stuur me een berichtje. En oh ja, vergeet nooit dat je niet alleen bent! In mijn gedachten ben ik bij je. 

Over ikbendepressief.nl

Ondanks de vele informatie en tips zijn er nog steeds veel mensen met een depressie. Helaas wordt het gesprek over depressie en bijbehorende symptomen nog te weinig gevoerd. Daar komt nog bij dat er nog steeds een taboe over het onderwerp heerst. 

IkBenDepressief wil er voor zorgen dat depressiviteit een beter bespreekbaar onderwerp wordt en wil daarnaast de beschikbaarheid van adviezen en tips van ervaringsdeskundigen vergroten. Veel algemene tips zijn al gemeengoed, maar weinig bronnen beschrijven hoe je de principes van onder andere de cognitieve gedragstherapie in de praktijk uit kunt voeren. Een voorbeeld: Hoe kun je omgaan met gevoelens van eenzaamheid? Je leest het hier.

IkBenDepressief biedt activiteiten, informatie en een leerplatform aan voor iedereen met of zonder mentale problemen. Door het creëren van een veilige plek, zowel online als in de fysieke wereld, willen we mensen die niet goed mee kunnen komen in deze maatschappij inspireren en hun creativiteit activeren. Centraal staat dat iedereen mag zijn zoals diegene is. Zonder scrupules, aannames of oordelen. 

Hiermee hoop ik de volgende generatie met depressieve klachten te inspireren en handvatten aan te bieden om de depressie te overwinnen al dan niet te accepteren.

Benieuwd geworden naar de website die Louis is gestart? Ga naar ikbendepressief.nl. Je kan zijn mooie initiatief ook volgen op Instagram.

Wil jij net als Louis ook (anoniem) jouw verhaal delen? Dat zou fantastisch zijn! Lees meer over #deeljouwverhaal