#hetverhaalvanAnne

Ik laat mijn stem horen

Anne is één van de eerste dappere delers op onze website. Ze deed haar verhaal De eenzaamheid van een angststoornis, waarin ze beschrijft hoe het is om regelmatig te worden overvallen door een verlammende angst. Dat overkomt haar meestal als ze buiten de deur is. Anne schrijft niet alleen over haar angststoornis, maar deelt ook video’s op YouTube over de impact van angstklachten op haar leven.

Anne (24)

In 2019 deed ik mijn verhaal voor In Hetzelfde Schuitje. Net daarvoor was mijn documentaire (on)zichtbaar – leven met een angststoornis uitgekomen op 2doc.nl. In deze documentaire kan je zien hoe ik tijdens mijn middelbareschooltijd worstelde met mijn angststoornis.
Ik kreeg na de documentaire tientallen berichten van mensen die zich herkende in mijn verhaal. Ook kreeg ik berichten van ouders. Veel mensen vroegen mij om advies. Mijn leven wordt nog steeds beïnvloed door angst, maar ik probeer dit nu ook als kracht in te zetten door anderen te inspireren.

Herkenning

Ik ben na de documentaire verder gegaan met het delen van mijn angststoornis op Youtube. Op mijn Youtube-kanaal heb ik een serie ‘Leven zonder angst’ waarin ik elke aflevering een onderwerp aankaart welke op dat moment actueel is in mijn leven. Zoals bijvoorbeeld de eenzaamheid, de lange weg naar mijn rijbewijs en het starten met medicatie. Via dit kanaal wil ik mezelf uitdagen om me te blijven ontwikkelen op filmgebied, om mijn grenzen te verleggen en mijn stem te laten horen. Ik vind het zo belangrijk dat mensen herkenning kunnen vinden bij lotgenoten, de (h)erkenning die ik zelf als tiener zo gemist heb.

Daarnaast ben ik ook begonnen met het geven van gastlessen over angst. Ik laat mijn film zien aan verschillende doelgroepen zoals (toekomstig) docenten en hulpverleners. Na de film mogen ze mij alle vragen stellen die ze maar willen: ‘Hoe ga ik als docent om met het vele schoolverzuim van een kind?’ en ‘Welke tips heb jij aan de hulpverlening?’.

Toekomst

Ik probeer langzaam mijn bedrijfje Blue – by Anne uit te bereiden. Zo heb ik laatst een kaarten actie gedaan waarbij ik 15 kaartjes heb verstuurd naar willekeurige mensen die zich eenzaam voelde. Ik ben ook bezig met het schrijven van een boek en het organiseren van bijeenkomsten. Zodra ik mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) heb afgerond wil ik fulltime bezig gaan met het strijden tegen eenzaamheid, mensen met elkaar verbinden en openheid creëren rondom psychische klachten. Naar mijn idee is er een grote groep mensen die in een grijs gebied vallen en dat kan ik niet laten gebeuren.

Ik wil je daarom ook vooral oproepen om jou verhaal te delen! Via In Hetzelfde Schuitje, maar je mag ook reageren op één van mijn social media berichten. Laat zien dat je er bent, want je mag er zijn!

Wil je meer afleveringen bekijken? Ontdek haar YouTube-kanaal! Je kan Anne ook volgen op Instagram.

Wil jij net als Anne ook jouw verhaal delen? Dat zou fantastisch zijn! Dit mag uiteraard ook volledig anoniem. Lees meer over #deeljouwverhaal