#hetverhaalvansuzan

Nu ben ik een nieuwe versie van mezelf

Suzan kreeg tijdens haar pubertijd last van psychoses en depressies. Toen ze na een heftige tijd een knop wist om te zetten volgde er een periode waarbij ze daar nagenoeg geen last van had. Totdat ze bij de bevalling van haar tweede kindje een kraampsychose kreeg. Sindsdien kampt Suzan met psychische klachten. Inmiddels is ze ervaringsdeskundige en vertelt ze openhartig over haar ervaringen en herstel. Dit aangrijpende verhaal is haar portret en bevat zelfgemaakte foto’s van een opname.

Suzan (45)

In mijn pubertijd kreeg ik last van psychoses en depressies. Ik veranderde van een vrolijke meisje in een stille bange puber. Toen ik op kamers ging wonen voor mijn studie, kreeg ik mijn eerste echte psychose. Ik kreeg last van wanen en hallucinaties. Ik dacht dat ik op mijn kamer werd aangevallen door fruitvliegjes en dat ze mij kwamen vermoorden in de nacht als ik sliep. Ook zag ik allerlei beelden die er niet waren en rook ik rottingslucht. Ik werd steeds angstiger en ik was erg eenzaam in die tijd.

Ongelukkige puber

Niemand wist wat er met mij aan de hand was, omdat ik na veel onbegrip niets meer vertelde. Ik wist het zelf ook niet. ‘Ik ben gewoon ongelukkig’, dacht ik. Zelfs mijn psychiater stelde geen diagnose. Later werd ik depressief en heb ik maanden alleen maar in bed gelegen op mijn studentenkamer. Ik kreeg zware medicatie en ging niet meer naar school. Ik wilde zo niet meer leven. Toen ik dacht dat mensen me zouden oppakken en in een kliniek stoppen kwam een keerpunt en heb ik ‘de knop omgezet’.

Een fijn leven

Mijn studie heb ik weer opgepakt en ik heb ongeveer 16 jaar lang een heel fijn leven gehad, zonder psychoses en depressies. In deze periode heb ik gestudeerd en haalde ik twee diploma’s in de fysische geografie en hydrologie.

Toen 10 jaar werkte ik als Adviseur Water bij een Waterschap & Ingenieursbureau. Ik was een ambitieuze jonge vrouw en ontwikkelde mij goed in mijn werk. Ik werd zelfs benoemd tot ‘Jonge Held’ van het bedrijf en kreeg mooie ontwikkelingskansen. In die tijd leerde ik mijn man kennen en reisden we veel. We hebben veel van de wereld gezien. We gingen samenwonen in Groningen en kregen in ons eerste kindje, onze zoon Oscar. Het was een zware bevalling van een, desondanks ging ik vrij snel weer aan het werk.

Kraampsychose

Ongeveer 3 jaar later kregen we ons tweede kindje, dochter Lily. Echter kreeg ik na de bevalling een postpartum psychose, oftewel een kraampsychose. Aangezien ook deze bevallling extreem zwaar was, het leidde bijna tot mijn eigen dood, werd de postpartum psychose niet (voldoende) opgemerkt. Na een week werd ik naar huis gestuurd met twee kinderen en een werkende man. Reden voor mijn kwetsbaarheid om zich weer te ontwikkelen. Toch ging ik ook dit keer weer na een paar maanden aan het werk.

Een paar jaar later kwam ik thuis te zitten van mijn werk met een burn-out en een ontregelde schildklier. Al snel vertoonde ik manische en psychotische symptomen, daarna werd ik ook nog depressief. Maanden lang heb ik bij psychiaters en hulpverleners aangeklopt. Wat heb ik? Eén ding wist ik zeker, dit is niet goed! Na twee jaar werd vastgesteld dat ik weer een psychose had en tevens een deperessie. Een schizoaffectieve stoornis luidde de diagnose.

Zoektocht

De afgelopen jaren waren een zoektocht naar wie ik ben en wat ik heb. Ook kwamen de gebeurtenissen van mijn pubertijd weer naar boven. Ik heb veel gelezen over mijn aandoening en er ook veel over geschreven voor mijzelf. Het was een zware tijd, waarin psychoses en depressies elkaar afwisselden. Een zware belasting voor ons gezin. In 2018 ben ik zelfs vijf maanden opgenomen geweest in een universitair centrum voor psychiatrie. Ik had niet door dat ik mijn psychose wel onder controle had, maar dat de depressie steeds ernstiger werd. Tot het punt waarop ik niet meer kon eten en drinken. Een opname bleek onvermijdelijk. Gelukkig heeft elektroconvulsietherapie uiteindelijk mijn depressie verdreven.

Ervaringsdeskundige

In de afgelopen jaren heb ik mezelf verdiept in mijn ziektebeeld en durf ik te stellen dat ik daarin ‘deskundig’ ben. Het gaat nu goed met me, ik pas zelfs mijn opgedane psychiatrische kennis toe als ‘ervaringsdeskundige’ in de GGZ.

Daarnaast ben ik actief bij een onderzoekscentrum, waar ik mijn inbreng lever vanuit eigen ervaring op het gebied van psychoses. Ook organiseer ik in samenwerking met diverse instanties GGZ-herstelreizen en begeleid ik onderzoeken over psychoses aan de universiteit van Groningen. Ook schrijf ik mijn eigen biografische boeken en blogberichten.

Sinds kort heb ik mijn social media aangepast aan mijn werkelijke leef- en werksituatie, namelijk dat ik ervaringsdeskundige in de GGZ ben. Uitkomen voor mijn psychische kwetsbaarheid heb ik lang niet gedurfd. Ik dacht dat ik wel weer ‘de oude’ zou worden. Maar nu ben ik de nieuwe Suzan, die toch een mooi leven heeft ondanks haar psychische kwetsbaarheid.

Suzan is bijzonder open over haar psychiatrische aandoening. Neem een kijkje op de website ‘Suzan Heeft Ervaring’ voor meer verhalen en info.

Wil jij net als Suzan ook jouw verhaal delen? Dat zou fantastisch zijn! Dit mag uiteraard ook volledig anoniem. Lees meer over #deeljouwverhaal 

Fotocredits: Suzan Vos