#hetverhaalvanWieske

Ondanks mijn angststoornis startte ik een webshop

Een aantal jaren geleden begon Wieske, ondanks haar ernstige angststoornis, de webshop Wiezewasjes. Dat loopt binnen enkele maanden zo goed, dat ze op zoek moet naar personeel. Heel positief natuurlijk, maar wel extra uitdagend aangezien ze sinds haar twintigste last heeft van heftige angsten. In dit verhaal vertelt Wieske hoe ze succesvol een onderneming runt, terwijl ze niet vaak buiten durft te komen.

Wieske (29)

Vandaag de dag kan ik met trots zeggen dat ik een succesvolle business heb opgebouwd. Ik heb inmiddels naast de webshop Wiezewasje ook een fysieke winkel en twaalf mensen in dienst. Graag vertel ik mijn verhaal, omdat ik merk dat ik representatie mis over succesvol ondernemen met een angststoornis. Ik vind het belangrijk om mensen die in hetzelfde schuitje zitten hoop te geven op een betere toekomst. Toen ik zelf volledig aan de grond zat, heb ik onwijs veel aan verhalen van gelijkgestemden gehad. Ik wil laten zien dat je met een dergelijke stoornis ook zeker iets kan bereiken!

De invloed van een angststoornis

Een angststoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. Ik kan goed relativeren dat er echt niks aan de hand is als ik gewoon door de supermarkt loop, maar toch krijgt mijn hele lijf een soort prikkels en heb ik het gevoel dat ik moet vluchten.

Ik heb mijn hele leven al last gehad van angsten, maar rond mijn twintigste kwam het pas heel ernstig op de voorgrond. Er zijn maanden geweest dat ik bijna niet buiten kwam, omdat ik het gewoon niet durfde. Afspreken met vrienden of op vakantie gaan waren hele grote obstakels die ik liever niet meer deed.

Op slechte dagen had ik zelfs angstaanvallen terwijl ik gewoon rustig op de bank zat. Dat was echt vreselijk. Ik had het gevoel dat ik nergens meer een ‘veilige’ plek had om me terug te trekken en op dat moment kreeg ik er ook een lichte depressie bij. De stad in durfde ik niet, supermarkten of het OV ook niet en zo werd mijn wereld steeds een stukje kleiner.

Ondernemen

Door mijn angsten lukte het niet om bij mijn toenmalige baan te blijven, maar ik wilde wel gewoon mijn eigen geld blijven verdienen. Ik besloot een webshop te openen, omdat ik dacht dat ik dat lekker vanuit huis kon doen. Zonder collega’s, prikkels en ander gedoe waar ik op dat moment niet aan toe was.

Heel januari heb ik me kapot gewerkt met het bouwen van de website en het maken van foto’s, gewoon op mijn oude mobieltje. Mijn hele studentenhuis stond vol met dozen, inpakspullen en andere rommel die ik dacht nodig te hebben. Dit werkte voor geen meter dus ik heb direct besloten een kantoortje te huren. Daar kon ik alles kwijt en zo moest ik mezelf elke dag dwingen om toch even naar buiten te gaan.

Groot succes

Op 1 februari zette ik mijn webshop online en in korte tijd begonnen de bestellingen binnen te stromen. Rond mei 2016 moest ik daarom noodgedwongen op zoek naar personeel. Het betekende ook dat ik het hele kantoor moest omgooien, zodat er iemand bij kon komen. Alles had ineens structuur nodig en dat was behoorlijk lastig. Ik vond het moeilijk om mijn werkplek te delen door mijn paniek. Daardoor werkte ik veel vanuit huis, terwijl degene die in dienst was op kantoor zat. De orders bleven binnenstromen waardoor ik in juli weer een nieuwe werknemer nodig had. Op die manier ging het een aantal maanden door met bijna maandelijks nieuw personeel en steeds hogere verkooprecords.

Voor veel mensen is de stap om te gaan ondernemen best lastig om te maken, maar dat gold niet voor mij. Ik heb altijd een ondernemersdrang gehad, maar ik wist nooit zo goed wat ik daarmee moest. Ik heb last van angsten, maar heb daarbij geen last van onzekerheid die mijn dromen in de weg staan. Dat ik soms niet naar buiten durf, betekent niet dat ik zakelijke dingen daardoor laat liggen. Het was voor mij eerder een logische beslissing op dat moment om dit te gaan doen.

De winkel

Gelukkig ben ik goed in werk weggeven, daardoor wist ik dat het openen van een fysieke winkel wel goed zou komen. Ik kon personeel aannemen die in de winkel zouden gaan staan, omdat ik dat echt niet zelf kan doen. En daarnaast had ik toen al een groot team met lieve meiden die mij overal mee hielpen! Ik probeer wekelijks te vergaderen met de meiden en iedereen ook nog persoonlijk te spreken. Als dit niet lukt op locatie dan doe ik het via Skype. Ik bel ze ook vaak en we hebben via verschillende programma’s veel contact. Het is soms wat lastiger als ik echt een paar weken afwezig ben, dan merk ik dat ik dingen mis. Maar gelukkig heb ik goede managers in dienst en draait het bedrijf ook als ik er niet ben.

Hoe gaat het nu?

Mijn angststoornis heeft nog net zoveel impact op mijn leven als toen ik net met Wiezewasjes begon, alleen kan ik er iets beter mee omgaan. Er gaat geen uur voorbij dat ik er geen last van heb en ik heb nog steeds maanden dat ik bijna niet buiten kom. Alleen heb ik nu leuke afleiding: mijn werk. Het is iets waar ik graag moeite voor doe en vind het geweldig om het bedrijf te zien groeien. Daarom ga ik vaak over mijn grenzen heen en ga ik bijvoorbeeld toch naar buiten, omdat er een leuke nieuwe levering op kantoor aankomt. Of als we iets nieuws lanceren waar ik graag bij wil zijn.

Ik ben nog dagelijks in paniek, durf nog steeds niet naar supermarkten en ben behoorlijk beperkt in mijn leven, maar ik maak er niet meer zo’n probleem van en ik heb het geaccepteerd. Ik bestel bijvoorbeeld mijn boodschappen online en als ik niet naar buiten durf, doe ik een afspraak via Skype.

Benieuwd naar de webshop Wiezewasjes? Neem een kijkje op de website.

Wil jij net als Wieske ook (anoniem) jouw verhaal delen? Dat zou fantastisch zijn! Lees meer over #deeljouwverhaal