#hetverhaalvanthies

Mijn reis als leerling van het leven

Thies dacht dat het goed met hem ging, maar ontkende eigenlijk dat het tegenovergestelde waar was. Toen hij ging erkennen dat het helemaal niet oké was volgde al snel de diagnoses burn-out en depressie. Tevens kampte hij met overgewicht en had onder andere daardoor een laag zelfbeeld. Thies is iemand die altijd controle wil houden, toen hij in deze situatie belandde moest hij alles los laten en dat was een flinke reality check. In zijn inspirerende verhaal vertelt hij hoe zijn reis van vet, moe en somber naar (mentaal) FIT tot nu toe is verlopen.

Thies (29)

Laat ik beginnen met mezelf te omschrijven in een notendop: ik ben woonachtig in het bruisende Amsterdam, houd van woordgrappen (later meer daarover), sport, films, honden, reizen en zelfontwikkeling. Tot nu toe heb ik in mijn 29-jarige leven te maken gehad met overgewicht en een negatief zelfbeeld, daarnaast ben ik gediagnosticeerd met PTSS, burn-out en depressie. Ik sluit expres mijn introductie af met deze diagnoses, omdat mijn diagnoses niet bepalen wie ik ben. Ik heb een flinke rugzak, zit voor de derde keer in mijn leven in therapie en vecht nog dagelijks met en tegen mijzelf. En dat is iets waar ik me niet voor schaam.

Burn-out & depressie in één

In oktober 2019 werd ik gediagnostiseerd met burn-out en depressie. Of eigenlijk: een depressieve burn-out. Dat ik uitgeput was daar kon ik niet meer omheen, maar dat depressieve gedeelte was nieuw voor me. Toen ik die diagnose kreeg verklaarde dat een heleboel dingen en viel veel op zijn plek. Ik had een heftig jaar achter de rug met familie- problemen, issues op werk, hoge verwachtingen van mijzelf en het niet uitten van mijn gevoelens. Ik liep compleet vast.

Sindsdien vocht, of eigenlijk vecht ik nog steeds, tegen mijn burn-out en depressie. Absoluut geen makkelijke tijd en een hele harde les in jezelf leren kennen. Blijkbaar moet je eerst door een hel gaan om jezelf opnieuw uit te vinden. Dit proces is nog niet afgelopen, maar ik ben al een eind op weg en dat vind ik het delen waard.

Door jezelf zo hard tegen te komen leerde ik niet alleen mijn meest donkere kanten kennen, maar leerde ik ook waar ik wél passie voor heb, energie uit haal en bovenal plezier in heb. Voor mij zijn dat sporten, zelfontwikkeling, doelen stellen, met discipline en consistentie proberen die doelen te behalen, meditatie en wandelen.

Ik durf te delen

Ik besloot om hierover te gaan delen, want misschien dat iemand anders er iets aan heeft en delen werkt ook therapeutisch. Vandaar dat ik mijn Instagram account @thiescipline (daar zijn die woordgrappen weer) heb opgezet. Dit heb ik gedaan om twee redenen:

1️. Alleen maar de leuke dingen van het leven delen is voor mij niet meer genoeg. Ik wil een realistisch beeld geven van het/mijn leven via dit account. En dat leven en wat we daarover delen hoeft niet altijd leuk te zijn. Instagram mag wat mij betreft ook een plek zijn waar je je kwetsbaar kan opstellen.

2. In mijn ogen zou praten over mentale ziektes gangbaarder mogen zijn dan het nu is. Zeker onder mannen! Iedereen strijdt met bepaalde demonen, maar erover praten gebeurt niet veel. Zwakte tonen, open zijn en me kwetsbaar opstellen heeft mij geholpen en lucht gegeven. Hopelijk geldt dat voor jou ook als het mentaal niet zo lekker gaat.⠀

De kwetsbare man

“Wat ontzettend waardevol om te lezen dat mannen ook last kunnen hebben van body image issues!” Dit was een reactie op een Instagram post van mij.

Het zette me aan het denken. Hoe komt het dat mannen meer moeite hebben met zich kwetsbaar opstellen? Het kan natuurlijk aan mijn omgeving liggen, maar ik zie het minder bij mannen. Je uitspreken over je onzekerheden en pijn, om hulp vragen en je uitspreken.

Wat is dat toch? Want mannen huilen ook, zijn ook onzeker over hun lichaam, kunnen ook breakdowns hebben, vechten ook tegen mentale ziektes, hebben ook eetstoornissen, vechten ook tegen mentale ziektes oftewel mannen schamen zich ook!

Het is niet on-mannelijk om te strijden met jezelf, gedachten en lichaam als man. Het taboe op praten over je (mentale) problemen is al groot genoeg, dus laten we mannen aanmoedigen om zich uit te spreken, in plaats van in stilte te strijden.

Of je nou man of vrouw bent: je gevoelens en emoties mogen er zijn en om hulp vragen is goed, dapper zelfs.

Voeding & discipline

En dan nu nog even over een negatief zelfbeeld, want dat ontstond grotendeels door overgewicht. Ongeveer vijf jaar geleden was ik 35 kilo zwaarder dan ik nu ben. Ik heb dus figuurlijk best een jasje uitgedaan 😉 Hoe ik dat heb gedaan? Het grootste verschil zit ‘m in mijn houding ten opzichte van voeding. Toen ik eenmaal besefte dat diëten alleen maar een jojo-effect veroorzaakt, omdat alles wat je afvalt ook weer net zo hard terugkomt ging de knop om. Een verandering in levensstijl is voor mij het enige wat er voor kon zorgen dat ik van die kilo’s af kwam en gelukkig in mijn lichaam werd.

Dat is best even zoeken, want wat werkt wel goed en totaal niet? De beste tip die ik anderen kan geven: zoek een levensstijl die je vol kan houden en werkt voor jou. Af en toe een pizza, biertje of Big Mac is prima. Het moet immers wel leuk blijven. Maar maak er geen gewoonte van en kom weer in je ritme van gezond eten en sporten. Discipline en consistentie brengen je heel ver.

Je bent niet alleen!

Het gaat nu goed met me. Ik ben weer aan het werk en dag voor dag voel ik de depressie lichter worden. Toch vind ik het ’t waard om te delen waar ik het nog steeds en in het verleden moeilijk heb en had.

Ik deel mijn verhaal hier en op Instagram, want als ik daar ook maar één iemand misschien mee kan helpen of stimuleren te praten over mentale ziekten dan is dat het tonen van mijn kwetsbaarheid al meer dan waard.

Dus als je het zwaar hebt: hopelijk heb je hier iets aan, openheid helpt en je bent niet alleen! <3

Benieuwd hoe de reis van Thies afloopt of simpelweg op zoek naar inspiratie? Volg deze topper op Instagram via @thiescipline!

Wil jij net als Thies ook jouw verhaal delen? Dat zou fantastisch zijn! Dit mag uiteraard ook volledig anoniem. Lees meer over #deeljouwverhaal