ONS VERHAAL

Het begon met een idee, ontstaan vanuit de behoefte van oprichtster Ellen toen zij zelf te maken had met mentale problemen. Een platform om op een fijne manier lotgenoten online en offline te ontmoeten. Op 10 oktober 2019 lanceerde ze daarom deze website. Inmiddels is In Hetzelfde Schuitje een officiële stichting!

 

 

#vertellen

Lieve jij,

Allereerst welkom, ik ben blij dat je er bent. Mentaal gezond zijn is niet vanzelfsprekend, dat heb ik zelf mogen ervaren. Ik belandde in dat wat we een burn-out noemen en later iets wat leek op een depressie. Diagnoses zijn wat mij betreft slechts een begrip waardoor jij jezelf en/of anderen jou beter kunnen begrijpen.

Gedurende de periodes waarin ik zelf psychische klachten had vielen me een paar dingen op: 1) Pas toen ik mijn klachten erkende door erover te spreken en hulp te zoeken kon ik er iets aan veranderen. Ook luchtte het heel erg om toe te geven dat het niet goed ging. Er kwam een einde aan doen alsof het gaat goed. En dat is simpelweg enorm vermoeiend. Diezelfde energie kon ik steken in herstel.

2) Door zelf open te zijn over mijn mentale gezondheid begonnen andere mensen ook hun verhaal te delen over psychisch vastlopen. Dit waren vaak prettige gesprekken, je vindt herkenning bij elkaar en hebt aan weinig woorden genoeg.

Deze inzichten leidde ertoe dat ik graag met meer lotgenoten in contact wilde komen, om zowel online als offline ervaringen en tips uit te wisselen. Het platform dat ik zocht kreeg ik niet gevonden. En zo ontstond het idee wat nu In Hetzelfde Schuitje is.

Naast het verbinden van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten wil ik bijdragen aan het doorbreken van het taboe wat er heerst op mentaal vastlopen en psychische klachten. Herstel start bij erkennen dat het niet goed gaat en openheid begint zodra je de schaamte voorbij bent. De schaamte ontstaat onder andere uit angst wat anderen ervan vinden. Met #deeljouwverhaal wil ik begrip in het leven roepen omtrent dit onderwerp. Niemand hoeft zich te schamen voor mentale problemen. Door het bespreekbaar te maken verdwijnt de schaamte, dat is het mooie eraan.

Het is mijn wens om te delen met elkaar over de moeilijke onderwerpen, zonder te oordelen, zonder schaamte, zonder het meteen te willen veranderen. Iedereen mag volledig zijn wie hij of zij is. We hoeven niet allemaal hetzelfde te vinden of elkaar te veranderen. Met de stichting probeer ik deze wens uit te laten komen. In alles wat we doen. Door jezelf en jouw omgeving te respecteren en oké te zijn met wat zich aandient maken we samen de wereld een beetje mooier.

Mocht je meer willen weten over hoe ik mijn psychische klachten heb ervaren, lees dan de verhalen ‘De zoektocht naar…’ over burn-out en ‘Het gebeurde me opnieuw’ over een depressieve periode.

“Wees niet bang dat anderen over jou oordelen. Voel de kracht en opluchting als je deelt. Herkenbaarheid en steun is het gevolg.”

Ellen, oprichtster in hetzelfde schuitje